Witajcie Kochani :)
Dziś będzie owocowo za sprawą małego haftu, który pochodzi z francuskiej gazetki.
Truskaweczki docelowo trafią na okładkę albumu kulinarnego, który oczywiście Wam
pokażę w najbliższym czasie. Zakręciłam się ostatnio w albumach typu pop up,
dlatego muszę walczyć ze sobą, żeby dać też szansę krzyżykom 😀
i truskawkowych dżemach, które sprawiłam sobie początkiem lipca. Nie przepadam
za tymi owocami, natomiast uwielbiam wszelakie z nich przetwory, ciasta i koktajle 🍓
i goździków. Polecam Wam bardzo, coś niebiańsko pysznego💕
Składniki:- Truskawki umieścić na sicie i dokładnie opłukać pod bieżącą wodą.
- Dobrze osączyć.Z suchych owoców usunąć szypułki.
- Większe owoce pokroić na połówki. Wszystkie truskawki przełożyć do rondla,
- zasypać cukrem i odstawić na noc, aby puściły sok.
- Następnego dnia truskawki zagotować. Odstawić na 12 godzin.
- Odlać sok i gotować go na małym ogniu ok. 40 min.
- Do soku dodać truskawki oraz laski wanilii po dwa goździki i skórki z cytryny
- . Gotować jeszcze 10 min.
- Gorącą konfiturę przełożyć do wyparzonych suchych słoiczków, szczelnie zakręcić.
- Odstawić słoiki do góry dnem do całkowitego wystygnięcia.
- Jeśli chcemy konfiturę z truskawek przechowywać dłużej, słoiki pasteryzujemy.
Smacznego 💕